STOFFEN


WAT IS EEN STOF?

Onder stoffen verstaan we alle materialen die bestaan uit korte stukjes draad (vezels) of eindeloze draden (filamenten). 

WOVEN EN NON-WOVEN
Grofweg kunnen alle stoffen in 2 categorieën ingedeeld worden: woven en non-woven.
Onder woven vallen alle textiele materialen waarbij garen gebuikt worden d.m.v. weven, breien, vlechten. Hiervoor moeten losse vezels eerst gesponnen worden tot garen. Maar ook met losse vezels kan een stof gevormd worden. De vezels of filamenten worden dan direct in een vlies afgelegd en vervolgens thermisch, mechanisch of chemisch met elkaar verbonden. Dit zijn de non-woven stoffen (vliesstoffen).

NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE VEZELS
Voor beide categorieën kunnen zowel natuurlijke als synthetische vezels gebruikt worden. Maar ook combinaties van natuurlijke en synthetische vezels worden veel toegepast.
Natuurlijke vezels worden o.a. gehaald uit plantaardig materiaal zoals uit katoen, vlas, jute, hennep, sisal, kapok en kokos. Maar ze kunnen ook afkomstig zijn van dieren zoals wol en zijde. Synthetische vezels worden gefabriceerd uit aardgas en aardolie. De bekendste voorbeelden zijn nylon en polyester. Ze zijn slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke vezels. 


SOORTEN STOF

Eppi.nl verkoopt verschillende materialen, hierbij wat extra uitleg over de soorten stoffen.

TULE
Tule is een gaasachtige stof met een zeshoekig mazenweefsel (van grof tot zeer fijn) dat meestal gemaakt wordt van synthetische stoffen zoals nylon of polyester.
Het rafelt niet, waardoor het eenvoudig en snel te verwerken is. Tevens is het doorschijnend (half transparant), luchtig en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Tule is zeer geschikt is voor bruids- en avondmode. Decoratief: met tule kun je bijvoorbeeld een tafel of een ruimte sfeervol aankleden. Het wordt vaak gebruikt als tutu of onder een rok om deze voller te laten lijken.

ORGANZA
Organza is een fijne, los geweven stofsoort met een subtiele glans. Traditioneel werd de stof van zijde gemaakt, maar moderne vormen bestaan ook uit synthetische garens zoals polyester, nylon of viscose.
Organza is net als tule half-transparant, luchtig en in verschillende kleuren te verkrijgen. Maar deze plat geweven stof is soepeler en is dus uitermate geschikt voor strikken en stroken. Toepassingen: bruidskleding en feestelijke decoratie. elegantie | luchtige nonchalance |stijlvolle glans 

SIZOWEB
Sizoweb is een gaasachtig materiaal met een bijzondere losse structuur (spinnenwebachtig) en is gemaakt van synthetische vezels. Deze vezels zijn vormvast en gesmolten waardoor het sterk is, niet scheurt of rafelt. Het is het waterbestendig waardoor ook de kleur niet afgeeft.
Sizoweb wordt voor diverse doeleinden gebruikt. Geschikt als tafeldecoratie en voor het verfraaien van cadeaus en bloemvazen. Bijvoorbeeld Sizoweb in combinatie met een transparant folie is een prachtige combinatie

KANT
Onder kant worden alle artistiek geweven stoffen verstaan die een doorbroken motief laten zien. Door de eeuwen heen ontstonden er vele variaties en soorten.
Kanten stoffen en banden zijn populaire decoratieve elementen voor bruiloften omdat ze romantiek uitstralen.
Kant | artistiek | romantisch | decoratief | bruiloften | verschillende materialen

SATIJN
Satijn is een stof waarbij de garens dicht op elkaar geweven worden met een speciale techniek. Hierdoor ontstaat de satijnbinding. Hierdoor ontstaat een soepele, gladde en glanzende stof. Satijn wordt vaak voor feestelijke kleding gebruikt en voor de aankleding van bruiloften en feesten.
Satijn kan geweven zijn van zijde, katoen, polyester, viscose.... Satijn staat dus niet voor het materiaal van de garens maar voor weeftechniek.

De onderkant van de stof is dof, maar heeft een sterke glanzende bovenkant, wat een luxe uitstraling geeft. Het is een klassieke bruidsstof, wat goed te combineren valt met kant.

JUTE
Jute is een natuurlijke grof geweven stof gemaakt van vezels van de stam van de juteplant. De lange glanzende vezels worden gesponnen tot grove en sterke draden en bestaan voornamelijk uit cellulose en lignine. De natuurlijke vezels zijn gebroken wit of bruin.
Jute is dus een sterke stof die veel functionele toepassingen heeft. Maar door het stoere en natuurlijke uiterlijk ook uitermate geschikt als decoratie voor een rustieke of industriële look. Ook in combinatie met kant een topper voor het aankleden van bruiloften.

LINNEN
Linnen is een fijn geweven stof die gemaakt wordt van vezels van de vlasplant. Deze soepele en zachte stof heeft een sterke structuur en een natuurlijke glans. Het heeft een classy uitstraling, is praktisch in het gebruik en gaat jaren mee. Linnen is een natuurlijke stof die wel wat kreukgevoelig is. 

KATOEN
Katoen is natuurlijke luchtdoorlatende stof. Het wordt geweven van draden die gesponnen zijn van de zachte katoenvezels van de zaden van de katoenplant. Het is zachte textielsoort die sterk is en goed te verven in allerlei kleuren, maar is niet kleurvast. Verder neemt deze stof vocht op, is het kreukgevoelig en zwaar. 

VILT 
Vilt is een niet-geweven textielsoort die wordt vervaardigd door samenpersing van wol.

ZIJDE
Zijde is een verfijnde stof geweven va draden die gemaakt zijn van an de cocon van de zijdemot.

ELASTAAN
Elastaan (o.a. Lycra en Spandex) is een elastomeer die als vervanger van rubber wordt gebruikt. Het is een kunstvezel die zich onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid. De stof rafelt nauwelijks, maar rolt zich op aan de uiteinden wat het verwerken kan bemoeilijken. Het is bestand tegen zonlicht en zout water.
Toepassingen in steunende en corrigerende artikelen zoals bijvoorbeeld steunkousen. Veel gebruikt als bijmenging in kleding zodat deze soepeler en elastischer wordt. 

VISCOSE
Moderne benaming voor kunstzijde (rayon). Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van de natuurlijke grondstof cellulose, die gewonnen wordt uit houtpulp van bijvoorbeeld bamboe of eucalyptus. Het is dus geen synthetisch materiaal. Vicose ziet er zijde-achtig uit en voelt zacht en soepel aan. De stof is dun en goed te naaien, ook in laagjes. Maar er zit bijna geen stretch in en beschadigt hierdoor dus snel.

POLYESTER 
Polyester is een gladde lichte stof die zacht aanvoelt. Het wordt veel gebruikt als bijmenging bij andere (natuurlijke) stoffen. Eigenschappen: elastisch, sterk, duurzaam, kleurvast, neemt weinig tot geen vocht op, sneldrogend, niet kreukgevoelig. Nadelen: statisch en brandbaar. De slijtweerstand is niet zo goed als die van nylon.

NYLON
Nylon (polyamide) werd oorspronkelijk ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde. Het is licht, sterk, zeer vormvast, elastisch en niet kreukgevoelig. Nylon neemt weinig tot geen vocht op en droogt dus ook zeer snel. Het heeft echter een slecht ademend vermogen. Materiaal kan sterkte en kleur verliezen door de zon. Nylon is lichter en sterker dan polyester.

POLYPROPYLEEN (PP)
Polypropyleen (PP) is een sterke synthetische stof. Het is herbruikbaar, licht (blijft drijven) en makkelijk schoon te maken.

© 2018 - 2023 eppi.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel